Ana içeriğe atla

Soğan suyunun faydaları



Seslendiren: Esen Güney
Video Klip: Hayati Esen
Yemeklerin vazgeçilmesi soğanın; suyu, en az kendisi kadar faydalı... Yalnızca yemekleriniz de düşünmeyin soğan suyunu; vücudunuz, cildiniz ve hatta saçlarınız için oldukça faydalı… Soğan suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Zayıflatır mı, sivilciler için kullanılabilir mi? Saç için ne gibi faydaları var? Bu soruların cevapları hepsi burada…

Ancak soğan suyunun faydalarına gelmeden önce soğan suyunu nasıl yapacağınıza değinelim:
Yaklaşık 3 ila 4 soğanı soyun ve doğrayın. Parçaları bir meyve sıkacağına ekleyin ve suyunu çıkarın. Bir kaba aktarın ve alın.

Soğan suyunun faydaları

Soğan suyu; A ve B vitaminleri bakımından zengindir. Bununla birlikte soğanda magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum, iyot, fosfor ve kükürt mineralleri de bol miktarda bulunur.
Soğan suyu vitamin, mineral bakımından zengin olmasının yanında içerdiği antioksidan sayesinde iltihap, alerji ve kanser önleyici özelliklere sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendiren soğan suyu, kan akışını da hızlandırabilir. Gelin birlike soğan suyunun faydalarına bir bakalım:
1. Soğan suyunun faydaları arasında en bilineni: Kanser hücreleriyle savaşır

Soğan suyunda kersetin, antosiyaninler ve organosülfür dahil olmak üzere birçok antikanser bileşiği bulunur. Soğan suyu içinde bulunan polifenoller, serbest radikallere karşı vücudu korur.
Araştırmalar bu bileşiklerin birçok kanser türünü önlemeye yardımcı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Soğan suyunun içinde bulunan bileşenler tümör hücrelerini yok eder. Bu şekilde kanser tedavisine ve kanserin önlenmesine yardımcı olur.

2. Soğan suyu bağışıklığı artırır
Selenyum içeren soğan içindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklığınızı artırabilir. Soğan suyu sağlıklı bakterileri güvende tutarak, öksürük, bronşit ve soğuk algınlığını iyileştirmek için iyi bir tercih olabilir.
3. Quercetin sayesinde alerjiyle savaşır

Serbest radikal hasarına, yaşlanmaya ve iltihaplanmaya karşı savaşan quercetinin soğan suyunda yer alması onu daha değerli yapmaktadır. Soğan suyu astım ve diğer solunum hastalıklarının tedavisinde de etkilidir. Soğan suyundaki quercetin, iltihaplanma ve diğer alerjilerle savaşır.
Araştırmalar, quersetin içeren anti-inflamatuar gıdaların; kalp rahatsızlığı ve kan damarı problemleri, alerjiler, enfeksiyonlar, kronik yorgunluk ve artrit gibi otoimmün bozukluklarla ilgili belirtiler gibi bir dizi iltihaplı sağlık sorunuyla savaştığını ortaya çıkarmıştır.

4. Soğan suyu kalp sağlığını korur
Yukarıda bahsettiğimiz pek çok içeriği sayesinde soğan suyu aynı zamanda kalp sağlığını da korur.  Kan damarı sertleşmesi, yüksek kalp basıncı, kalp krizi gibi kalp-damar hastalıklarının ortaya çıkma riskini azaltır.

5.Tırnak mantarını tedavi etmeye yardımcı olur
Araştırmalara göre; soğan suyu antifungal özellikleriyle insanlarda mantar enfeksiyonlarına neden olan patojenik bir maya olan Candida albicans ile savaşabilir.
Soğan suyunu mantarın etkili olduğu tırnağa bir pamuk yardımıyla uygulayın. Ayrıca pamuğu yara bantıyla ayak tırnağına sabitleyebilirsiniz. Bir saat beklettikten sonra ılık suyla yıkayın. Bunu haftada bir kez yapın.
6.Kulak enfeksiyonuna iyi gelir
Cambridge University Press tarafından yayınlanan bir raporda, soğan suyunun kulak iltihabı ve kulak ağrısı tedavisine iyi gelebileceğine de değiniliyor. Ağrıyan kulağa, soğan suyundan bir iki damla damlatmanın yeterli olacağı söyleniyor.

7.Saç uzaması için de soğan suyu…
Soğan suyu içeriğindeki sülfür sebebiyle saçlarınızın sağlıklı uzamasına yardımcı olur. Aynı zamanda saçlarını soğan suyuyla yıkayanlar; daha parlak ve daha sağlıklı saçlara sahip olur. İçeriğindeki mineral ve vitaminler sayesinde saç köklerini güçlendirir.

8.Soğan suyu cildiniz için de faydalı olabilir
Soğan suyu, ciltteki kırışıkları giderir ve cildin daha parlak görünmesini sağlar. Aynı zamanda sivilce için iyi bir tedavi yöntemidir. Bunun için, etkilenen bölgelere uygulanmadan önce bal veya zeytinyağı ile de karıştırılıp bir maske yapılabilir.
Bir diğer öneri ise yarım kaşık yoğurt ile bir kaşık soğan suyunu karıştırıp yüz ve boyun kısmına sürmenizdir. Bu şekilde on dakika bekledikten sonra yüzünüzü yıkayın.

9.Soğan suyu zayıflatır mı?
İçeriğindeki antioksidan sebebiyle vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur. Toksik maddelerin atımı kolaylaşır ve yağ yakımı hızlanır. Özellikle aç karnına içilen soğan suyu kilo vermeye yardımcı rol oynasa da tek başına bir işe yaraması mümkün değildir. Diyet yapanlar soğan suyunu diyetlerine yardımcı bir gıda olarak kullanabilir.

10.Kemik sağlığını korur

Soğan suyu kemikleri korur ve besler. Özellikle menopoza giren ve osteoporoz riski yüksek olan kadınlarda soğan suyu faydalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Pis Bir roman yazmak: Üçücü bölüm Ana karakterden sonraki ölü

Hep pis bir roman yazmak istedim. Ne kadardır düşünüyorum tam olarak bilmiyorum ama bayağı bir zaman geçti üzerinden. İğrenç bir şeyin romanını yazmak, içimdeki pisliği çıkarıp atmak için bir araç sanki. Hepimizin içinde bir pislik var. İğrençlik, kokuşmuşluk. Aldığım notlardan birinde; umum tuvaletin alafranga taşının kenarlarına sıçramış sidik ve dışkı artıklarının biriktiği yerin tam ortasına bırakılmış bok yığının bir psikopat tarafından, ağzından salyalar akarak onu yalamasını anlatan ve o boku yiyinci de süper kahraman olduğunu hayal ettiren bir gerilim ve macera romanı yazmaya dair metinler vardı. Fakat bu pis bir roman olmayacaktı vazgeçtim. Ya da bir hastahane müdürünün morgda ölülerin tırnaklarını kesip onlarla koleksiyon yaptığını... Aslında bu harika bir fikirdi. Şimdiye kadar hiç bir hikaye ve romanda böyle bir karaktere rastlamadım. Fakat bir hastane müdürünün bu kadar psikopat olmasının ve bunun bir roman olarak bestseller olması halinde yakalayacağım şöhretin ardından;

Prof.Dr. Oğuz Tekin'le Eski Çağ söyleşisi

Türkiye'de Eskiçağ tarihi alanında önemli çalışmalara ve eserlere imza atan Prof.Dr. Oğuz Tekin Hocamıza,  ülkemizde Eskiçağ tarihinin durumu ve bu alanda yapılması gerekenlerle ilgili sorular yönelttik... İyi okumalar...  Eskiçağ tarihi yazımının, Rönesans’ta oluşan ‘Hümanizm’ akımıyla başladığını görüyoruz. Bu düşünceyle doğmasının nedenleri nelerdir? Eskiçağ tarihini ana hatlarıyla zamansal (kronolojik) ve mekansal (coğrafi) kapsamından bahseder misiniz? Aslında Eskiçağ tarihi yazımı daha Eskiçağ’ın kendisinde başlıyor. Eskiçağ devletlerinin, uygarlıklarının, bu uygarlıklar içindeki tarihsel kişiliklerin, inancın kayıtlarını; antik çağ yazarlarının eserlerinde bulmak mümkündür. Oldukça geniş bir repertuvar söz konusudur. Roma İmparatorluğu ve “Bizans” Dönemi’nde de bu sürmüştür. Özetle Eskiçağ tarihine ilişkin yazım, daha Eskiçağ’da (kendi döneminde) başlamıştır zaten. Rönesans’ta başlayan, antik çağ yazarlarından kalan eserlerin, yeniden derlenmesi ve günümüze akta

Bismillahirrahmanirrahim

  Bismillahirrahmanirrahim; harfi cer bağlacıyla başlayıp her bir sıfatın el ile maarifelenmesinin ve hasfedilmiş (gizli) bir fiilin yine hafsedilmiş failine (gizlenmiş) ulaştırılmasıyla tamamlanır. Ne ilginçtir ki biz orada geçen isimleri yani Rahman, Rahim ve Allah söylerken gizli olan (huve eril zamir veya hiye dişil) zamirini görmediğimizden unuturuz. Oysa besmele bize o "huve -hiye" zamirini anlatır. Herkes Rahman veya Rahim veya Allah ismini tefsir ediyor fakat biz hep "O yani hiye veya hüve" zamirini tefsir ediyoruz. Dedik ya zaten Rahman, Rahîm ve Allah isimleri de O'nu tefsir ediyor. Allah yerlerin ve göklerin nurudur niçin deniyor. "Huve-hiye" gayb yani bizim için karanlık olan yerdir. Allah, o karanlığı/gaybi yani huveyi bize anlaşılır kılıyor, kavramlaştırıyor. Yani hüve-hiye karanlığın kendisiyken Allah, rahman ve rahim ve diğer isimlendirmeler onu görünü, anlaşılır kılıyor. Böylece biz semitik inancın varlık ve yokluk, aydınlık ve kara