Hafta sonu tatiline potilik bir gündemle günaydın dedik. Gece vakti yayınlanan Cumhurbaşkanlığı genelgeleriyle Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevinden alındığını yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’lunun atandığını öğrendik. Bu aslında bir dönemdir Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin ve para politikalarının içine girmiş olduğu sarmalın bir sonucu. Çareler aranıyor ama şu anda sanırım pek işler istendiği gibi gitmiyor. Ekonomik krizin Türkiye’de giderek ağırlığını hissettirdiği günleri yaşıyoruz.
Naci Ağbal’ın göreve henüz çok yeni gelmiş olması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun yıllardır çeşitli kademelerde görev verdiği bir isim olması sebebiyle, bu beklenmedik ani görevden alma piyasada şok etkisi yarattı gibi duruyor. Henüz Naci Ağbal’ görevden alınmasıyla ilgili bir açıklama yok. Ancak bunun yeni yönetimin sıkı para politikaları noktasındaki şahin duruşu nedeni ile olabileceğini düşünülüyor.
Piyasaların bu değişikliğe yönelik verdiği ilk tepkilere baktığımızda yabancı analistler ve yorumcuların son derece olaya negatif yaklaştığını görüyoruz. Türkiye ile biraz daha ilgili olan analistler, faiz artırımını olumlu değerlendirirken, TL güçlenmişken bu olanları şok etkisi olarak görüyorlar. Kimileri doların 7.80’i görebileceğini söylüyor.
Biz sadece cumartesi sabahına Merkez Bankası Başkanı’nın değişikliğiyle uyanmadık. Bir de Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldığını açıklayan kararname haberiyle de uyandık.
Peki bu ne demek?
Türkiye’nin hazırlanmasında ve sözleşmeyi ilk kabul eden devlet olarak kendisinin öncülük ettiği bir sözlemeden çekilmesi demek. İstanbul Sözleşmesi pek çok politik ve siyasal tartışmanın konusu oldu. Kimi çevreler üretilen temel propaganda materyaller sebebiyle sözleşmeye karşı çıkarken bir kısım çevre de sözleşmeye destek verdi.
Aslında sözleşmenin Cumhurbaşkan kararnamesiyle lağvedilmesi söz konusu değil. Sanarım Cumhurbaşkanı, Cumhur ittifakının bileşenlerinin bu sözleşme konusunda oluşturdukları baskıyı ve kimi muhafazakar, dini çevrelerden gelen baskıları da ötelemek için bu kararnameyi yayınladı. Bu kararname Anayasa Mahkemesine gidecek ve büyük ihtimal AYM bu genelgenin geçersiz olduğunu ve yetkinin Milet Meclisinde olduğu kararına vararak genelgeyi geçersiz kılacak.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer,‘nde dediği gibi; “İstanbul Sözleşmesi yürütme tasarrufuyla feshedilemez. Yetki gaspıyla TBMM devre dışı bırakılamaz.”
Böylece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın de politik bir söylem olarak; biz genelgeyi yayınladık ama yine Anayasa Mahkemesi bizi engelledi diyebilecek. Sanırım durum bu noktada kitlenecek ve mevzu başka bir bahara yeniden kitleleri konsilide etmek için kullanıcak.
Oysa cumartesini pek çok şey yapmak için planlamıştım
Yorumlar
Yorum Gönder