Ana içeriğe atla

Logaritmanın içine gömülmüş muhalefet etmenin seviyesindeki seviyesizlik?

Dünyanın yeni nesil iletişim ve algı oluşturma merkezi haline gelen internet medyacığılı ve bu medya ile oluşturulan yeni bir nesil var. Bu nesil bizim gibi ekran önü ve yazılı medya ile nesnelleştirilerek propagandaya maruz kalan değil, etkileşimle her fikrini, her düşüncesini paylaşarak, bu düşünce ve fikrin gerçekten doğru ve işe yaradığına inandırılan bir nesil.
Politik ve siyasal her meselenin belli bir algoritma üzerinden şekillendiği ve bu algoritmaların, neyi nasıl öne çıkarılacağı biçiminde düzenmesiyle oluşan algıların, "Ben böyle düşünüyorum. Doğru düşünce bu" biçimine evrilmesi ile devam eden bir süreç bu. Aynı bizim neslin, belli propagandalara maruz kalarak  bunları doğru fikir ve düşünce sanarak siyaset ve politika yapması gibi.
Daha somut bir örnek vereyim. Kendini muhalif, iktidara düşman olarak konumlandırmış bir gencin; iktidarın maskeyi stoklayarak, geçen zaman içerisinde karaborsacılıkla büyük paralar götürceğine inanıyor olması bana çok ilginç gelmişti.  Bir miktar konuşmadan sonra şu soruyu sordum?
-Türkiye'de günlük ne kadar maske üretiliyor?
-Bilmiyorum dedi
-Öyleyse ben, sana söyleyeyim 8.5milyon adet. Yani günde biz bu kadar üretiyoruz. Nüfusumuz 80 milyon. 50 milyonu aktif maske kullanıcısı olmalı. Yani hükümet şu anda maske dağıtsa günlük ortalama 20 milyon insan, günlük kullanacak. Yani haftada toplam 140 milyon maska tüketilecek. Ayda şu kadar vs...    O da ben 20 milyondan alıyorum ortalamayı..
Şimdi sana sorayım. Bu maskenin kumaşları yağmur gibi gökten falan mı yağıyor(?) Hayır. Bir de o kumaşların üretimi var. Ayrıca o kumaşların sürdürülebilir olması için hammadde lazım. Ya 4-5 ay sonra bu salgın bitmezse ne olacak? Özelikle bu maskeyi kullanmak zorunda olan, sağlıkçılar, güvenlikçiler, temizlikçiler gbi kritik meslekler ne yacak.  Sen çarşıda pazarda rahat rahat gezesin diye bu maskeler tükenirse kriz zamanı ne yacağız?

Sen şimdi muhalefet partisi belediyenin, 100 bin maska dağıttığını. Bunun çok önemli bir şey olduğunu söylüyorsun. Sabahtan beri bütün Türkiye, internet ağı bu haberi kullacılara servis ediyor.  Sana sorayım? Bu maskeleri siyaset olsun diye dağıtıp, toplumu olmadık bir beklentiye "Yaa bak ülke maske cennetiymiş ama hükümet dağıtmıyor!" algısına sürüklemek mi doğru? Yoksa doğru bir stratejiyle bu maskeleri kullanmak ve dağıtmak mı?

Konuşma orada bitti. Şimdi devlette siyasette, ekonomide hayatın akışında hiçbir tecrübesi olmayan bir kitle var ve  basit bir maske meselesinde dahi böylesine manipüle edilebiliyorlar. Kendisine servis edilen her basit propagandayı büyük bir değeri savunuyor gibi savunuyorlar. Bir de bu propagandanın lehine oluşturulmuş stokçuluk propagandasına inanabiliyor. Ve bunu inanılmaz şekilde doğru gibi savunuyorlar.

Böyle basit propagandalara inanmaya programlanmış büyük oranda bir kitle var. Programlanmış diyorum gerçekten bunlar oluşturulmuş logaritmalarla yönlendirildiklerini dahi bilmiyorlar. Düşünerek bu hale geldiklerini sanıyorlar. Aynı bizim neslin geçmişte; görsel ve yazılı medyanın propagandasında kalarak, düşündüğümüzü sanmamız gibi. Olmadık şeylere inanırdık... İşin tabii önemli noktası şuydu; bunları bize önünde PROF, DR. yazan bilim adamı diye tanımlanan insanlar yapardı. Onların ideolojik siyaset çabaları bize; derin düşünce, fikir, aydın büyük filozof taktimleriyle sunulur. Ürettikleri propagandalar ezberletiliyordu.

Şimdi de sosyal medya üzerinden kendisine ne söylense inan bir kitle var.  Bunu da ulusal medya bizi kovdu, hükümet medyayı ele geçirdi, bizim sesimizi kısmaya çalıştılar, ama biz burada bu "küçük internet" mecrasında sesimizi duyurmaya çalışıyoruz yaygarası yapan gazeteciler, siyasiler, proflar aracılığıyla bu şekilleniyor...
Elbette muhalefet muhalefetliğini yapacaktır ama bir değer bir bir seviye olmalı. Öyle değil mi?

Yorumlar

  1. elbette olmalı fakat türkiyede siyaset ahlaksızdır hocam. bizden olan istediği haltı yiyebilir fakat karşıdaysa ağzı ile kuş tutsa, harcarız. biz böyleyiz. kolay kolay da değişmeyecek. çünkü kalifiyeli insanlar siyasetle ilgilenmiyor. zenginleşmek isteyenlerin arenası siyaset..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anlatsana bir kasiyerin başından geçen hikayeleri yiyorsa!

Hep anlatacağım bir masalım vardır. Bir sekilde masallar hikayeler uydurabilirim, hiç durmadan. Siz bilmezsiniz ama ben masallar dinleyerek büyümüş bir çocuktum. İnsanın mahalle mektebinden mezun bir büyükannesi olunca, okuduğu Osmanlıca hikayelerinden inanılmaz kahramanlar kalır aklınızda. Sanmayın bunlar cenk masalları… Hayır, bunlar basbayağı Ali Baba ve Kırk Haramiler gibi Acem, Arap masalları. Mesala Dede Korkut’tan Tepegöz hikayesini, ben ilk kez büyükannemden dinledim.  O, Latin alfabesi bilmediği içinse mektebe gitmiş; okuma- yazmayı öğrenmiş. Biz torunlarına kitap getirir yahut bir yerlerden eline geçmiş kağıt, takvim yaprakları okuturdu. Demek istediğim o masallar güzeldi…   Ben ilk hikayemi ilkokul üçüncü sınıfta yazdım. En son hikayemi ise geçenlerde bir kağıt üzerine iliştirdim ama şu anda kağıdı bulamıyorum. Yeri gelmişken şunu da söyleyeyim, hikaye yazmakta pek iyi olduğum söylenemez. Kurgu sorunlarım var. Sonra karakterlerin birbirinden faklı dünyalarını aktarm

Pis Bir roman yazmak: Üçücü bölüm Ana karakterden sonraki ölü

Hep pis bir roman yazmak istedim. Ne kadardır düşünüyorum tam olarak bilmiyorum ama bayağı bir zaman geçti üzerinden. İğrenç bir şeyin romanını yazmak, içimdeki pisliği çıkarıp atmak için bir araç sanki. Hepimizin içinde bir pislik var. İğrençlik, kokuşmuşluk. Aldığım notlardan birinde; umum tuvaletin alafranga taşının kenarlarına sıçramış sidik ve dışkı artıklarının biriktiği yerin tam ortasına bırakılmış bok yığının bir psikopat tarafından, ağzından salyalar akarak onu yalamasını anlatan ve o boku yiyinci de süper kahraman olduğunu hayal ettiren bir gerilim ve macera romanı yazmaya dair metinler vardı. Fakat bu pis bir roman olmayacaktı vazgeçtim. Ya da bir hastahane müdürünün morgda ölülerin tırnaklarını kesip onlarla koleksiyon yaptığını... Aslında bu harika bir fikirdi. Şimdiye kadar hiç bir hikaye ve romanda böyle bir karaktere rastlamadım. Fakat bir hastane müdürünün bu kadar psikopat olmasının ve bunun bir roman olarak bestseller olması halinde yakalayacağım şöhretin ardından;

Aşı etkinliği nedir?

  Aşı etkinliği nedir? Aşı etkinliği, bir klinik araştırmada aşı olan bir grup insanda bir hastalıktaki azalma yüzdesidir. Aşının etkinliğinden farklıdır ve aşının klinik deneyler dışında toplumdaki kişilere verildiğinde ne kadar iyi çalıştığını ölçer. Tüm yeni aşılar, ne kadar iyi çalıştıklarını test etmek için klinik denemelere tabi tutulur. Bir aşı adayının geliştiricileri, klinik araştırma çalışma protokollerinde genellikle denemelerinin ana hedeflerini belirler. Bu hedeflere birincil uç noktalar denir. Şu anda geliştirilmekte olan birçok deneysel COVID-19 aşısı için birincil son noktalar, yeni semptomatik COVID-19 vakalarını önlemeye odaklanmaktadır. Bilim adamları, bir aşı adayının ne kadar iyi çalıştığını, plasebo alan grup ile deneysel aşıyı alan grup arasındaki yeni hastalık vakalarındaki farka bakarak hesaplayabilirler. Okumaya devam et: Alaycı düşmanlık kardiyovasküler hastalığa yol açabilir Buna aşı etkinliği denir. Örneğin Pfizer / BioNTech, COVID-19 aşısı için% 95'lik